2008

31.12.2008

Vuosi 2008 on päättynyt. Siihen on mahtunut paljon iloa: Fasun uskomaton menestys (erikoisnäyttelyn, Cruftsin ja maailmanvoittajanäyttelyn ROP), Nikin mahtava määrä BIS-sijoituksia ja voittaja-arvot, Kissen loisto veteraanikilpailuissa, Fasun veljien, Foxin ja Rollen, valioitumiset, Mintun kansainvälisen valion tittelin hyväksyminen, nuorison eli S-pentujen esiinmarssi ja runsaasti kasvattajaryhmän BIS-sijoituksia. Kasvattimme ovat sijoittuneet loistavasti sekä rotumme kiertopalkintotilastoissa että Koiramme-lehden Vuoden koira -kilpailussa. Mutta on vuosi sisältänyt murhettakin: Fasun veljen Beniticuksen varhaisen menetyksen, Paxista luopumisen ja Kissen yllättävän sairastumisen ja menehtymisen.

Koko rotumme piirissä olen äärimmäisen ilahtunut siitä kehityksestä, jota on tapahtunut PHPT-tutkimusten saralla. Ilman Outin omistautumista asialle olisi tämä haaveeni edes yhden vakavan sairauden kitkemisestä koiriemme perimästä jäänyt vain haaveen tasolle.

26.12.2008

Vuoden viimeinen näyttely: Messarin Voittaja 2008 -näyttely on ohi. Niki (Nota Bene) palasi pitkästä aikaa kehään ja valloitti heti kuninkaalle kuuluvan paikan eli oli ROP. Muut saivat kaikki ERIn mutta tyytyivät jakelemaan pienempiä sijoituksia: Keksi (Stella Polaris) oli junioriluokassa toinen, Fox (Rex Novex) ei sijoittunut valioluokassa, Fasu (Regina Nova)oli valioluokassa toinen ja lopulta PN3. Kasvattajaryhmämme oli ROP-ryhmä, ja varsinainen paukku koettiin loppukehässä.

Kun olimme taistelleet isoon kehään paikkamme noin sadan muun ryhmän joukossa ryhmällä, jossa oli juoksulla oleva Fasu ja kolme urosta, joista yksi oli yli-innokas ja vielä suhteellisen tottumaton Keksi, olin loksauttaa alaleukani sijoiltaan, kun meidät poimittiin kahdeksan parhaan joukkoon. Yllätys oli täydellinen, kun lopullinen sijoituksemme oli BIS4!Luulimme, että päivästä ei tulisi mikään säihkepäivä, mutta sen kruunasi vielä Nikin nouseminen vitosryhmässä kahdeksan parhaan joukkoon.

Muuten kessukehän ympärillä virtasi samppanja sekä Nikin kuudennen Vuoden kessu-uros -sijoituksen että Eswoodin Vuolasvirta-palkinnon kunniaksi. Oli todella kiva tavata taas ihmsiä!

24.11.2008

Pitkästä aikaa (kotimaan) näyttelyssä: Jyväskylässä. Sinne oli ilmoitettu yli 40 kessua, joista muutama oli tosin jäänyt kotiin. Kilpailu oli siis lähes yhtä kovaa kuin erikoisnäyttelyssämme. Pärjäsimme kisassa ihan kohtuullisesti. Junioriuros Keksi (Ikurin Stella Polaris) oli paras Ikurin uroksista: PU4 ja ROP-juniori. Fox (Rex Novex) sijoittui kovassa valioluokassa kolmanneksi ja Rolle (Rumor Bonum) neljänneksi. Fasu (Regina Nova) oli PN2 ja Fanta (Quasi Fantasi) sai puuttuvan kauluksensa vuoksi EH:n. Jatkokilpailuissa emme pärjänneet. Sitä vastoin Arvo, Stratus the Correspondant, joka oli ROP-koira nousi vielä RYP2-pallille. Onnittelut vielä kerran Siljalle ja Arvolle!

21.11.2008

Maailmassa on neljä uutta Ikurin pentua: Numa (Nefer Nefer) synnytti aamuvarhaisella neljä potraa poikaa.

30.10.2008

Näyttelylama iski meihin Kissen menetyksen jälkeen. Emme yksinkertaisesti jaksaneet lähteä Seinäjoelle. Onneksi sentään poikamme Fox (Ikurin Rex Novex) ja Keksi (Ikurin Stella Polaris) osallistuivat kisoihin eivätkä huonosti menestyneetkään: Fox oli PU2 ja vaca. Keksi oli PU3 ja sert. Sunnuntaina 26.10. Stella Maris Pietarissa sai kolmannen junioriserttinsä (kolmesta näyttelystä), ja siitä tuli RUS JUN MVA eli Venäjän juniorivalio. Congratulations Tatjana and Maris!

20.10.

Menetimme eilen Kissen yllättävän rajun sairauden vuoksi.

10.10.2008

Nyt on palattu Unkarin reissulta. Matka sujui kivojen matkakumppaneiden kanssa hyvin: neljä päivää bussissa ja kolme Budapestissa. Terveiset kaikille huippuseuralaisille! Budapestissa osallistuimme sitten kahteen näyttelyyn: lauantaina 4.10. oli Euroopan Voittaja -näyttely ja sunnuntaina 5.10. Unkarin Spitz Klubin -erikoisnäyttely. Kyseiseen klubiin kuuluvat kaikki ns. muut pystykorvat. Eivät siis samojedit, huskyt tai malamuutit mutta kylläkin mm. suomenpystykorvat, lunnikoirat, länsigöötanmaanpystykorvat ja lapinkoirat sekä tietenkin saksanpystykorvien eri muunnokset - siis me kessut.

Lauantain näyttelyyn meno oli luku sinänsä: bussi pysähtyi ruuhkaan yli kolme kilometria näyttelypaikasta, kun ilmoitettuun kehän alkuun oli noin puoli tuntia. Mikäs siinä: satoi kaatamalla, joten koirat tungettiin häkkiin, häkki vetokärryyn, joka on jo parhaat vuotensa nähnyt mutta oli varalta mukana. Sitten lähdettiin juoksemaan raikkaassa aamusateessa pitkin ratikkakiskojen juovittamaa matkaa yli katujen ja jyrkänteiden. Jotkut suojelivat hiuksensa pyyheliinoille, jotkut antoivat hiuksensa vapaasti kastua. Onneksi koirat matkustivat läähättävien omistajiensa vetämissä häkeissä kuta kuinkin kuivina. Kun sitten pääsimme perille, huomasimme, että kehä ei suinkaan alkanut vielä ilmoitettuun aikaan vaan tuntia myöhemmin. Onneksi hiuksetkin ehtivät kuivua ja pahimmat läähätykset tasaantua!

Lauantain näyttelyssä Keksi (Stella Polaris) voitti ensin urosjuniorit ja sitten kaikki oman rotunsa juniorit eli oli ROP-Juniori. Se sai siis ns. juniorisertin, tuli EUJV 2008:ksi ja sai pääsylipun ryhmän parhaan juniorin valintaan. Fasu (Regina Nova) oli ilmoitettu avoimeen luokaan, koska se ei ollut vielä Suomen valio ilmoittautumisajan päättyessä. Se voitti luokkansa ja CAC:n, mutta jäi sitten narttujen kilpailussa toiseksi ja sai vain VACAn. Ryhmäkisoissa Keksi pääsi kuuden valitun juniorin joukkoon, mutta ei enää yltänyt pidemmälle.

Sunnuntaiaamu valkeni aurinkoisempana, mutta ongelmamme oli, miten pääsisimme oikeaan halliin. Jonkinasteisen seikkailun jälkeen halli löytyi ja aloimme harjata innokkaasti koiria, sillä kehän piti alkaa klo 9.30. Todellisuudessa kello oli jo noin 11 ennen kuin tositoimiin päästiin. Kyllä tuli ikävä suomalaisia näyttelyjärjestäjiä ja heidän aikataulujaan. Miten me voimmekin valittaa kotimaassamme turhasta!

Erikoisnäyttelyssä meni hieman paremmin kuin lauantaina, vaikka samat kilpakumppanit meillä oli. Keksi oli kyllä taas paras juniori-kessu, mutta Fasu paransi sijaansa yhdella ja oli paras narttu ja sitten VSP. Lieneekö Fasun sijan parantumiseen syynä se, että nyt se kilpaili valioluokassa, johon se saattoi ilmottautua valioitumisensa jälkeen.

Loppukisoissa Keksi oli sitten vielä BIS-juniori runsaasta kymmenestä rodusta.

Ja mikä parasta, koiramme olivat niitä harvoja, jotka olivat voittaneet luokkansa molempien päivien näyttelyissä ja saivat näin Unkarin valion tittelit: Keksistä tuli HU JMVA ja Fasusta HU MVA!

En ole ihan varma, avartaako matkailu, mutta hauskaa meillä oli. Kiitokset vielä kerran seurallemme ja matkanjärjestäjille! Tavataan taas joskus.

21.9.2008

Työ tuntuu haittavan harrastuksia niin, ettei edes kirjoitella ehdi. Porvoossa joka tapauksessa käytiin viikko sitten. Suoritin limboesittämisen Keksin (Stella Polaris) kanssa. Sen siitä saa, kun kokematon ratsastaja pannaan virkun nuoren oriin ohjaksiin. Sai se sentään ERIn ja oli junioriuroksissa toinen sekä PU4. Myös Sinteri (Sinter Klaas) sai ERIn ja sijoittui luokassa kolmanneksi. Urosten paalupaikan vei Fox (Rex Novex), joka oli PU1. Lisäksi se oli ROP ja RYP3. Onnea Petelle ja Foxille! Nartuissa ensimmäiset sijat jaettiin seuraavasti: Fasu (Regina Nova) PN1 ja VSP, Kisse (Kiss Me Kate) PN2 ja ROP-veteraani sekä Nala (Omnia Mea) PN3. Ryhmissä vain Fox sijoittui.

Myös Pietarista kuului hyviä uutisia: Maris (Stella Maris) oli saanut toisen junioriserttinsä ja ollut rotunsa paras!

Porvoon näyttelyn jälkeinen viikko meni Numan (Nefer Nefer) astutusta järjestellessä. Se oli nimittäin aloittanut juoksunsa, kun me olimme Pietarissa. Sperma oli kyllä Numaa varten tullut jo syyskuun alkupuolella ja oli turvallisesti Tampereella. Viikolla otettiin parit proge-testit. Ongelmana olikin sitten vain se, että molemmat aiemmin käyttämämme siementäjät olivat lomalla. Onneksi proge-arvot sallivat siementämisen siirtämisen aina lauantaihin saakka, jolloin Palolahti oli tulossa Lapista mökilleen Kihniöön. Niinpä sitten perjantaina haettiin sperma Tampereelta ja lauantai-iltana (20.9.) ajettiin Kihniöön spermapankin ja Numan kanssa. Noin 650 km tuli taas auton mittariin. Nyt sitten odotellaan.

10.9.2008

Syyskuun 6. päivä oli taas sellaista ilotulitusta ettei paremmasta väliä!

Aamupäivästä Keksi (Ikurin Stella Polaris) oli ensimmäisessä varsinaisessa näyttelyssään, juuri 9 kk täyttäneenä Helsingissä ROP. Samalla siitä tuli paras juniori. Pari tuntia tämän jälkeen Keksin sisko Maris (Ikurin Stella Maris) oli Pietarissa paras juniori. Eikä tässä vielä kaikki! Rolle (Rumor Bonum) oli paras uroksista ja sai sertin lisäksi cacibin. Näin siitä tuli Venäjän valio. Kaiken huipuksi Fasu (Regina Nova) oli paras nartuista ja tuli Venäjän valioksi ja sai viimeisen Kansainvälisen valion arvoon tarvittavan cacibin 27 kuukauden ikäisenä. Nyt tarvitaan titteliin enää FCI:n vahvistus. Paljon nuorempana tuollainen saavutus ei ole edes mahdollinen. ROP-kehässä oli sitten vain kolme Ikurin koiraa: Maris, Rolle ja Fasu. Näistä Fasu oli sitten ROP. Ryhmäkehässäkin päästiin yllättävn pitkälle: viiden parhaan joukkoon. Oli erittäin hienoa tavata Maris ja sen omistajat Tatjana ja Sergei!

25.8.2008

Hämeenlinnassa 24.8. Fasu (Regina Nova) kävi nappaamassa ROPin cacibin kera. Numa (Nefer Nefer) oli PN3 ja Kisse (Kiss Me Kate) oli PN4 ja ROP-veteraani. Nalakin (Omnia Mea) sai ERIn. Omien narttujemme lisäksi ei muita Ikureita ollut kisoissa 13 kessun joukossa. Ryhmät menivät kehää kierrellen, kunnes tuli kasvattajaryhmän vuoro: ruotsalaistuomari Göran Bodegård sijoitti meidän BIS1:ksi ohi maan kasvattajatilaston kärkinimien. Huh huh!

BIS1 ! (C) Tmi Flatpower
BIS1 ! (C) Tmi Flatpower

12.8.2008

Teimme Martin kanssa varsinaisen akrobaattitempun, kun pyörittelimme Saarijärvellä 10.8. kehässä viisi Ikurin koiraa lähes kahdestaan, kun normaalin tiimin Kata, Ida ja Matu olivat kuka missäkin Etelä- ja Länsi-Suomessa aivan muissa puuhissa. Näin myös Fasu (Regina Nova) puuttui joukosta. Pennuissa teki debyyttinsä Remu (Ikurin Super Nova). Se sai KP:n ja oli ROP-pentu. Rolle (Ikurin Rumor Bonum) oli ainoa uros, joka sai ERIn, vaikka ei niitä kahta enempää mukana ollutkaan. Näin se oli PU1 ja lopulta VSP. Narttujemme kisan aikana repesi taivas. Vettä tuli kuin suihkusta. Olen harvoin katsonut sen kyllästyneempiin koiransilmiin kuin nyt seistessäni tilannetta vihaavan Numan (Nefer Nefer) edessä. Jos se olisi osannut puhua, meidät olisi diskattu kielenkäytöstä. Nyt Numa sai EH:n. Nala (Omnia Mea) sai ERIn, kuten myös Kisse (Kiss Me Kate). Martin sujuvasti handlaama Nala oli PN2 ja Idan hyväksi kouluttama Kisse PN1 ja lopuksi ROP.

Nyt aloimme todella kaivata lisäkäsiä. Onneksi saimme apuja eri suunnista. Kasvattajaryhmän kehäesittämiseen saimme apuja suomenlapinkoirapuolelta Jyrkiltä, ja Rollen omistaja Raija suoritti ensiesiintymisensä koiranäyttelyssä. Loppukehiin saimme sitten lisäapuja sammari-Kaijasta ja junnu-Jennistä. Lämmin kiitos teille kaikille, jotjka teitte ryhmämme esittämisen mahdolliseksi! Se kannatti, sillä ryhmämme oli BIS1. Kisse sinkoili totuttuun tyyliin veteraani-, kasvattaja- ja vitosryhmän välillä. Ihmeesti se jaksoi. Se oli aivan eri Kisse, mitä olen joskus pari vuotta sitten vetänyt perässäni. Täytyy sanoa, että Idan kanssa esiintyminen on tehnyt sille ihmeitä! Veteraaneissa se poimittiin vielä kuuden parhaan joukkoon, mutta vitosryhmässä ei enää. Ihmeen hyvä päivä vaikka se alkuun kauhistutti.

4.8.2008

Kuopion kolmipäiväinen näyttelyturnee on ohi. Jalat ovat vieläkin kireät, mutta eiköhän se tästä! Olimme liikkeellä mummujen (Pia ja Kisse), äitien (Kata ja Numa) sekä lastenlasten voimin (Ida, Fasu, Rolle, Keksi ja Essi). Mukana oli myös vanhapiikatäti Nala. Tosin aivan kaikki koiruudet eivät joka näyttelyssä pyörähtäneet.

Perjantaina Keksi (Stella Polaris) oli ROP-pentu ja Essi (Stella Nova) VSP-pentu. Fasu (Regina Nova) oli PN2, Numa (Nefer Nefer) ja Nala (Omnia Mea) saivat ERIn mutta eivät sijoittuneet. Kisse (Kiss Me Kate) sitä vastoin oli PN4 ja ROP-veteraani. Kasvattajaryhmä sai KP:n. Jatkokilpailuissa ei kukaan sitten sijoittunut. Näyttelyn jälkeen vietimme Katan serkun Ritun (on muuten Sihvosen Miian äiti) sympaattisessa saunamökissä viileähkön yön, koska kuistin ovi unohtui auki. Illalla saunottiin ja uitiin; aamulla nautimme Ritun tarjoamasta runsaasta aamiaisesta.

Lauantai ei enää ollut yhtä märkä ja kurainen kuin perjantai. Mukana oli eniten Ikureita. Keksi oli VSP-pentu mutta Essi jäi pentukisassa luokassaan toiseksi. Rolle (Rumor Bonum) kaipaili viimeistä serttiään, ja sen se saikin! Näin siitä tuli Suomen muotovalio. Lisäksi se oli PU1 ja VSP sekä sai CACIBin. Onnea uudelle valiolle!!!

Narttujen voittaja Fasu tarjosi sille vastuksen. Se oli PN1 ja ROP, toki CACIB mausteena sopassa. Numa ja Nala jäivät taas EREIneen sijoituksen ulkopuolelle, mutta Kisse oli PN3 ja ROP-veteraani. Kasvattajaryhmä sai KP:n. Muita ryhmäsijoituksia ei tullut, mutta Fasu ponkaisi hienosti 5-ryhmässä kolmanneksi. Ilta sujui grilliruokien ja seurustelun parissa. Kiitos seurasta Miialle, Ritulle, Siljalle, Pirrelle ja Matille. Yökin oli lämpimämpi, koska kuistin ovi tuli suljettua.

Sunnuntai oli yhdistelmä perjantaista ja lauantaista. Tosin pentumme olivat jo lähteneet kuten Rollekin. Fasu oli PN1 ja ROP, Kisse PN4 ja ROP-veteraani, ja Nala ja Numa pitivät hihnassaan ERI-nauhoja. Ryhmät olivat toisinto perjantaista. Kaikkien päivien kasvattajaryhmiin saimme asiantuntevaa apua mutta sekään ei auttanut. Kiitokset esittämisavusta Sannalle, Siljalle ja Pirrelle.

Saman viikonlopun ilouutinen on myös, että S-pentujen isä Silver (N UCH Clandara Silver Starlight-NZ) oli Torniossa ROP ja tuli siis Suomen valioksi ja sai inttititteliinsä tarvitsemansa cacibin. Sen sisko oli puolestaan paras narttu, joten Mo i Ranaan oli hyviä viemisiä. Congratulations, Cathrin!

30.7.2008

Oli hyvä, että istuin valmiiksi, kun avasin Englannin Kennelliiton julkaisun Kennelgazetten. Elokuun numeroon oli pyydetty noin kymmeneltä erityisen arvostelulta kessutuomarilta kuvaus uransa kolmesta upeimmasta näyttelykessusta.

Tämän vuoden Cruftsin tuomari Gerald Mitchell esitteli yhtenä kolmesta valitsemastaan "elämänsä keeshondeista" todellisin ylisanoin meidän Fasumme: "Bringing me right-up-todate, the bitch to which I awarded Best of Breed at Crufts this year, Fin & Swed Ch Ikurin Regina Nova. Probably the best bitch that I have ever had the privilege to judge. She is feminine, has right coat and colouring. Has superb presence and really, on the Crufts day was in top form. She is the epitome of a Keeshond bitch displaying all the breed's necessary qualities, including her fabulous Keeshond style gait." (Suom. Siirryn suoraan tähän päivään, narttuun, josta tein rotunsa parhaan Cruftissa tänä vuonna, FIN & S MVA Ikurin Regina Novaan. Se on mahdollisesti paras narttu, joka minulla on ollut koskaan etuoikeus arvostella. Se on narttumainen, sillä on oikeanlainen turkki ja väritys. Sillä on erinomainen ryhti ja todellakin, Cruftin päivänä se oli huippukunnossa. Se on tiivistelmä keeshondnartusta, jolla on kaikki rodun tyypilliset tunnusmerkit, mukaanluettununa uskomattomat keeshondille tyypilliset liikkeet.)

21.7.2008

Viime viikonloppuna vain pennut edustivat kenneliämme: Sinter Klaas aloitti uransa Tuomarinkartanon pentunäyttelyssä. Se hävisi Karin ja Kirsin Reinolle (jolle siis onnittelut) mutta sai kunniapalkinnon (PEK 2 KP). Onnea Sinterille ja taustoille! Ylivieskassa Keksi (Stella Polaris) pyörähti pentukehässä ja oli taas ROP-pentu. Onnittelut myös omistajille!

16.7.2008

Pysyimme itse viime viikonlopun muissa puuhissa, mutta ikureita sentään oli eri puolilla Suomea kantamassa värejämme. Oulussa 12.7. Keksi (Stella Polaris) ja sen sisko Essi (Stella Nova) esiintyivät pentuluokassa ja sijoittuivat ROP- ja VSP-pennuiksi. Samassa näyttelyssä Fanta (Quasi Fantasi) sai ERIn mutta ei sijoittunut enää PN-luokassa.

Sunnuntaina Oulun näyttelyyn ei enää kumpikaan pennuista osallistunut, mutta Fanta kohotti hieman sijoitustaan ja oli PN3.

Varsinainen jymäys kuului kuitenkin Karjaalta, jossa Niki (Nota Bene) oli ROP, RYP1 ja BIS3. Noista sijoituksista on hienoa lähteä kesälomalle. Karjaan tulos sai aikaan sen, että Niki on nyt Kennelliiton Vuoden näyttelykoira -listalla kolmantena, mikä on jo huippusaavutus karvaiselta rodulta. Hienoa, Niki ja onnea Kirsille ja Karille!

10.7.2008

Vihdoinkin kotiuduttu Tukholman näyttelyturneelta. Asuimme "hieman" kaukana, joten ajokilometrejä kertyi 2000 ja univelkaa laskematon määrä. Näyttelyitä oli viikonlopun aikana kolme, ja menestys vaihteli kuin Mika Häkkisellä ikään.

Lämmittelyajona voi pitää Keeshond World Championship Showta, rodun omaa näyttelyä, jossa oli 49 osallistujaa. Serttikisa ei ihan onnistunut: sekä Fox (Rex Novex) että Fasu (Regina Nova) saivat varasertin. Fox tosin voitti luokkansa, mutta sekään ei ihan riittänyt. Omppu (O Tempora) oli luokassaan toinen. Kisse (Kiss Me Kate) voitti luokkansa, mutta uros oli ROP-veteraani. Kasvattajaryhmämme oli sentään ROP- ja samalla BIS-kasvattajaryhmä.

Aika-ajot (SSUK World Championship Show) menivät vielä huonommin: paalupaikkaa ei auennut, vaikka kessuja oli vain 40. Fox oli luokassaan toinen, Fasu kolmas, Omppu toinen, Kisse voitti luokkansa mutta sai vain EH:n, ja kasvattajaryhmämme oli vasta toinen.

Maailman Veteraani Voittaja 2008 Kisse ja handleri Ida
Maailman Veteraani Voittaja 2008 Kisse ja handleri Ida

Kokemuksista sisuuntuneina ryntäsimme varsinaiselle baanalle: Maailman Voittaja -näyttelyyn Älvsjömässanin isolle, kovapohjaiselle radalle, jonne kessuja oli ilmoitettu 60. Nyt jos koskaan pitäisi saada hyvät liikkeemme näkyviin. Ja sehän onnistui! Valitettavasti Fox oli pienentynyt näyttely näyttelyltä, ja nyt sillä oli enää rippeitä turkista jäljellä. Se sijoittui kuitenkin isossa luokassaan toiseksi. Niki (Nota Bene) sitä vastoin aloitti kilpailut vasta nyt ja upeasti voitti luokkansa ja oli vielä CACIB-koira ja ensimmäinen maailmanvoittajamme (WW-08) näissä kisoissa. Nartuissa Fasu osallistui avoimeen luokkaan lähes 20 muun kessun kanssa. Se voitti luokkansa ja lopulta kaikki nartut. Näin siitäkin tuli mailmanvoittaja (WW-08). Lisäksi se sai Ruotsin sertin ja tuli Ruotsin valioksi. Omppu oli luokassaan toinen. Lopuksi Kisse voitti veteraanit, oli siis ROP-veteraani ja sai sekin tittelin: VWW-08. Loppukilpailuissa Fasu oli vielä ROP. Lisäksi kasvattajaryhmämme oli ROP-ryhmä. Sitten vietettiin kaksi tuntia valokuvajonossa ja syöksyttiin loppukilpailuihin. Niissä kasvattajaryhmämme poimittiin kymmenien ryhmien joukosta kahdeksan parhaan joukkoon! Siis varsinainen kisa meni yli odotusten!

Ylipäätään viikonlopun aikana näki, kuinka hyviä kessuja Suomessa onkaan: kaikkien näyttelyiden voittajakoirat olivat suomalaisia, ja vain joihinkin luokkiin onnistui ulkomainen koira kiilaamaan kärkisijoille.

Maailman Voittaja 2008 & ROP Fasu
Maailman Voittaja 2008 & ROP Fasu

9.7.2008

Viivi (FIN AVA Ikurin Juliet Jones) täyttää 10 vuotta! Onnea, onnea Viiville ja Mallalle! Samaan aikaan kun me kisailimme Tukholmassa, Keksi (Ikurin Stella Polaris) aloitti näyttelyuraansa Mikkelissä, jossa oli ROP-pentu. Myös Rolle yritteli viimeistä sertiään valioitumista varten. Luokkavoitto tuli mutta vain EH:n avulla, joten sertti jäi vielä hyllylle.

30.6.2008

Viimeisiä uutisia ennen Ruotsin matka: Niki (Nota Bene) oli Järvenpäässä PU1 ROP RYP1 ja BIS3 sekä Fox (Rex Novex)PU2. Onnittelut pojille!

23.6.2008

Vihdoinkin! Mintun (My Fair Lady) kansainvälisen valion titteli on monien mutkien jälkeen saanut vahvistuksen: yksi CACIB oli kateissa. Minttu on kennelimme 14. kansainvälinen valio. Lisäksi kaikki Gavimir-koiramme ovat hankkineet kyseisen titteli, joten omista koiristamme Minttu on 10. intti.

Myös Kajaanista kuuluu mahtavia uutisia: Viivi (Juliet Jones) (parin viikon kuluttua 10-vuotias) pyyhkäisi taas juhannuskisoissa 0-radan. Ei pikku-Viivin vipellys onneksi tunnu hiipuvan. Onnea Mallalle ja Viiville!

15.6.2008

Näyttelyissä onehtinyt tapahtua kaikenlaista. Teimme lähes kaksiviikkoisen lomamatkan Ruotsiin ja Norjaan. Mukana olivat Rolle (Rumor Bonum) ja Fasu (Regina Nova). Matkan aikana kävimme kaikkiaan kolmessa näyttelyssä mutta koirien uran huonoimmalla menestyksellä. Kotiin tuomisiksi ei tullut sertin serttiä eikä cacibin cacibia! Onneksi sentään Suomeen tuli muita valioita. Erityisen kiva oli tutustua lähemmin Miljaan ja Ahtiin sekä seurata Nessin huimaa voittoputkea Norjassa. Vielä kerran onnittelut!

Kotimaassa Niki (Nota Bene) onneksi puolusti samaan aikaan värejämme kunniakkaasti, kun se oli Pieksämäellä ROP.

Hieman balsamia haavoihimme saimme Kotkan KV-näyttelyssä launtaina 14.6. Kessuasiantuntija Rainer Vuorinen teki Fasusta ROPin CACIBin kera, PN2 oli sen äiti Numa (Nefer Nefer) ja PN3 isoäiti Kisse (Kiss Me Kate), joka oli myös ROP-veteraani. VSP CACIBeineen oli velipoika Fox (Rex Novex), joten suvulla meni varsin hyvin, kun listaan lisätään vielä Nalan (Omnia Mea) ERI ja valioluokan 4. Loppukisoissa Idan ja Kissen yhteistyö toimi jälleen: Kisse oli BIS2-veteraani. Kasvattajaryhmä oli BIS1.

26.5.2008

Ja näyttelymenestys vain jatkuu. Ensin saimme lauantaina tiedon Oulaisista: Fanta (Quasi Fantasi) oli ROP, sai viimeisen serttinsä ja tuli valioksi. Lämmin onnittelu koko joukolle! Helsingin Aptus-showssa Niki (Nota Bene) oli ROP ja Fox (Rex Novex) PU3. PU2:ksi kiilasi Peten Patu (Eerondaali Gladiator), jolle onnittelut sillekin. Ryhmäkilpailuissa Niki oli vielä RYP2. Nyt Ikurin FIN MVA -tittelillä komeilevia koiria on 33.

Sunnuntai näytti ensin hieman harmaammalta, kun Kata ja Ida seikkailivat Paneliaan todetakseen tuomarin vaihtuneen ja kehän siirtyneen iltapäivän viimeiseksi. Fasu oli siellä PN2. Helenan Nekka oli ROP - onnittelut sille sertistä! Haminassa Niki jaksoi puolustaa Ikurin värejä: ROP RYP ja BIS3!! Jee ja onnea!

19.5.2008

Jälleen upea viikonloppu. Lähes kaikki hurjimmatkin unelmamme toteutuivat.

Ensin Joensuussa lauantaina jaettiin kasvateille roimasti PU- ja PN-sijoituksia: Niki (Nota Bene) oli PU1 ja ROP, Fasu (Regina Nova) oli PN1 ja VSP, Nala (Omnia Mea) PN2 ja Kisse (Kiss Me Kate) PN3, ROP-veteraani. Fasu sai 2-vuotissyntymäpäivälahjaksi 23. serttinsä.

Sitten alkoivat ryhmäkilpailut. Näyttelyssä olivat mukana kaikki 10 roturyhmää, joten ryhmissäkin osallistujia kaksinkertainen määrä tavallisiin kahden päivän näyttelyihin verrattuna. Ensimmäiseksi riemuksemme kasvattajaryhmämme oli BIS1.

Ida, joka esitti Kisseä sen kaikissa vaiheissa, syöksähteli kasvattaja- ja veteraaniryhmien välillä tunnetulla pikajuoksijan taidollaan, sillä veteraanirymäkilpailu oli heti kasvattajien jälkeen. Kuinka ollakaan, ruotsalainen all rounder -tuomari Nils Molin poimi Kissen jatkoon ja sijoitti sen lopulta BIS2:ksi. Tämä oli Idan ja Kissen ensimmäinen kaikkien roturyhmien näyttelyn BIS-sijoitus, mutta kyllä pari esiintyikin upeasti!

Kun tähän vielä lisätään Nikin RYP2-sijoitus, jonka se sai heti siperianhuskyn jälkeen, oli päivämme enemmän kuin onnistunut. Myös aplodit kaikuivat entisessä kotikaupungissamme.

Sunnuntaina PU- ja PN-sijoitukset jakautuivat lähes samoin. Nyt Niki oli PU1 ja VSP ja Rolle (Rumor Bonum) PU3. Fasu oli PN1 ja ROP, Kisse oli PN2 ja ROP-veteraani ja Nala PN3. Fasu esiintyi ensimmäisen ja viimeisen kerran avoimessa luokassa, sillä se sai viimeisen serttinsä ja tuli valioksi. Rollenkin valioituminen oli todella lähellä: se sai varasertin. Ryhmissä menestyminen jäi Fasun varaan, mutta se kruunasi valioitumisensa sitäkin hienommin: se voitti ryhmän. Ryhmäkehästä pitää vielä onnitella Karia ja Kirsiä sunnuntaipäivältäkin: heidän Inka-huskynsa oli RYP2. Samat rodut siis toistuivat kärkipaikoilla.

Jämsänkoskella Fox (Rex Novex) toisti Fasun tempun: se tuli myös valioksi ensimmäisenä mahdollisena päivänä. Se oli myös PU1 ja ROP.

Kaiken huipuksi pikku-Essi (Ikurin Stella Nova) käväisi match showssa Otanmäessä: se voitti pennut ja oli BIS2! Onnea!!!

Alla vielä pari kuvaa Joensuusta:

12.5.2008

Nikin (Nota Bene) showbuumi vain jatkuu. Turengissa 10.5. vähän verryteltiin (PU3) mutta seuraavana päivänä Raumalla ryhdyttiin tositoimiin: PU1 ROP RYP BIS2! Hienoa!!! Samassa näyttelyssä Nikin pentu Kittihof's Cluedo sai ensimmäisen Suomen serttinsä ja Kirsi ja Karin husky Inka samoin. Onnittelut kaikkien koirien upeasta menestyksestä. Raumalla kävi elämänsä ekassa näyttelyssä myös aivan "uusi" Ikurin koira Quid Novi ja sai ERIn. Onnea sillekin taustajoukkoineen!

30.4.2008

On syytä juhlaan: vanhin pysyvästi meillä asuva kessu, Kisse (Kiss Me Kate), täyttää tänään 9 vuotta. Toki vanhin kasvattimme on Nelli (Ge Acht) Tampereen kupeesta; sillä on ikää jo 13½ vuotta. Lisäksi Pax (Gavimir Springbok)Helsingissä on kohta 12 ja Kola (In Specie) Pohjassa pian 11. Onnea myös Kissen sisaruksille!

27.4.2008

Viikonloppu tuotti Ikurin koirille kaksi ROP-sijoitusta: Fasu (Regina Nova) oli Lahdessa ROP ja Niki (Nota Bene) Vaasassa. Lahdessa Niki oli lisäksi VSP, Nala (Omnia Mea) PN2 ja Kisse (Kiss Me Kate) PN3 ja ROP-vet. Omppu (O Tempora) sai ERIn mutta ei mahtunut neljän parhaan nartun joukkoon. Kasvattajaryhmä oli ROP-ryhmä ja BIS3. Fasu poimittiin Lahdessa kahdeksan parhaan joukkoon, mutta siihen jäi matka. Kiva viikonloppu sinänsä, vaikka karvat ovatkin tippumassa.

21.4.2008

Ensimmäiset näyttelyuutiset S-pennuista ovat tulleet: Stella Nova, Essi, oli match showssa pentujen neljäs, ja siskotyttö Stella Maris sijoittui Venäjällä pentunäyttelyn BIS2:ksi. Siis hienosti on Ässillä alkanut. Onnittelut. Congratulations!

Jyväskylässä, ihan oikeasti kotinäyttelyssä, oli ikurilaisia mukana viisi. Foxilla (Rex Novex) meni heikoiten: EH1. Niki (Nota Bene) voitti urokset ja oli ROP. Nartut jakelivat PN-sijoja ihan mukavasti: Fasu (Regina Nova) oli PN2, Nala (Omnia Mea) PN3 ja Kisse (Kiss Me Kate) PN4 sekä ROP-veteraani. Kasvattajaryhmä oli ainoana rotunsa paras. Ryhmäkilpailuissa päästiin lähes jokaisessa - veteraaneja lukuunottamatta - kahdeksan parhaan joukkoon, mutta ei kuitenkaan sijoituttu. Kiva päivä kaikkiaan.

7.4.2008

Erikoisnäyttely on ohi. Näyttely oli järjestetty todella hyvin, ja kaikki järjestelyt sujuivat itäsuomalaisella joustavuudella ja lupsakkuudella. Sponsoreita näyttelyllä tuntui olevan hyvin; en ole koskaan kuullut niin edullisista kahviohinnoista. Myös palkintoihin ja kehän koristeluun oli panostettu. Paikka oli valoisa ja alusta mainio juosta.

Minua ilahdutti myös tuomarin ryöskentely. Oli hienoa nähdä kehässä tuomari, joka osasi käyttää koko arvosteluasteikkoa. Nykyisin törmää turhan usein - vallankin ulkomaalaisiin - ERI-automaatteihin. Tietysti yksittäisten koirien kohdalla voi aina sijoittelu hämmästyttää.

Omat koiramme pärjäsivät tuomarin tiukkaan linjan nähden loistavasti. Fasu oli ROP eli Best In Show! Lisäksi se oli paras liikkuja ja sillä oli paras nartun pää. Muista nartuistamme Omppu (O Tempora) sai yhden näyttelyn yhdeksästä ERIstä ja oli PN3. Nala (Omnia Mea) ja Kisse (Kiss Me Kate) saivat EH:n. Urokset puolestaan valtasivat paras uros -sijoja ihan kiitettävästi: Niki (Nota Bene) oli PU2, Rolle (Rumor Bonum) PU3 ja sillä oli paras uroksen pää, Fox (Rex Novex) oli PU4. Kasvattajaryhmän esiintyminen ei sujunut ihan tyylikkäästi mutta oli se sentään näyttelyn paras ryhmä.

2.4.2008

Kennelimme johtotähti Niki (Nota Bene) räjäytti taas potin. Se oli Kokemäellä 30.3. ensin ROP, sitten RYP1 ja lopuksi BIS1! Onnea!!!!

25.3.2008

Pääsiäisnäyttelyt ovat ohi. Nikillä (Nota Bene) kävi Lapppeenrannassa vähän kehno tuuri, kun se oli PU2. Samana päivänä nartut edustivat Ikuria kotinäyttelyssä Ruovedellä. Kisse (Kissa Me Kate) pesi taas porukan (PN1, ROP, ROP-vet, BIS3-vet), Omppu (O Tempora) oli PN2, Fasu (Regina Nova) PN3 ja Nala (Omnia Mea) sai ERIn, mutta ei sijoittunut PN-kisassa. Kasvattajaryhmä sai lumutuiskun niskaansa, mutta oli silti BIS1!

Fasusta on tullut varsinainen julkkis: siitä oli iso juttu Keskisuomalaisessa tänään ja lähes koko sivun juttu myös Ruovesi-lehdessä.

17.3.2008

Tuskin Cruftista olimme toipuneet, ja tuskin Fasu (Regina Nova) oli ehtinyt kotiin, kun piti taas suunnata kuono kohti uusia näyttelyitä. Tällä kertaa Tampereelle, johon oli ilmoitettu 37 kessua. kaiki Ikurin koirat saivat ERIn, ja neljä niistä sijoittui paras uros- ja paras narttu -kisassa. Fox (Rex Novex) oli avoimen luokan toinen, Niki (Nota Bene) voitti koko kisan - oli siis ROP, Fasu (Regina Nova) oli VSP, Kisse (Kiss Me Kate) ROP-veteraani ja PN3, Omppu (O Tempora) PN4 ja Nala (Omnia Mea) valioluokan toinen. Loppukisoissa vain kasvattajaryhmämme sijoittui ja oli BIS2.

Kennel Ikurin BIS2 !
Kennel Ikurin BIS2 !

9.3.2008

Ihme on tapahtunut: suomalainen koira on voittanut Cruftissa ROPin: Ikurin Regina Nova! Kessuja oli ilmoitettu kaikkiaan 99 kappaletta. Me ihmismatkalaiset, Kata ja minä, tulimme Suomeen eilen illalla, mutta itse tähti reissaa vielä pitkin Eurooppaa Karin ja Kirsin kyydissä mukanaan enonsa Niki (Nota Bene), joka oli Cruftissa Open Classissa neljäs, ja heidän Nalansa (joka oli mukana turistina).

Onnitteluja on sadellut eri puolilta maailmaa. Itse olemme sekaisin kaikesta myllytyksestä. Voi vain todeta: mikään ei ole mahdotonta koiramaailmassakaan - ei edes suomalaisen koiran Crutsin ROP.

11.2.2008

Niki (Nota Bene) pitää hienosti kennelimme lippua ylhäällä: Champion of Chamapions -kisassa se selvitti tiensä semifinaaleihin. Finaalipaikka jäi vain yhden tuomarin mielipiteen päähän. Suomen parhaita näyttelykoiria oli kisaan kutsuttu 125. Onnea!

3.2.2008

Tuntuu tämäkin vuosi alkavan vauhdilla: pyttyä tuli viikonloppuna niin että näköä haittaa. Lauantaina Parkanossa nimittäin Fox (Rex Novex) oli VSP, Fasu (Regina Nova) oli ROP, Nala (Omnia Mea) PN2 ja Kisse (Kiss Me Kate) PN4 ja ROP-VET. Ryhmissä kasvattajaryhmä oli BIS1 ja Kisse oli BIS1-veteraani! Parkanon veteraanien voitto oli Kissen ja Idan ensimmäinen BIS-veteraani -sijoitus.

Sunnuntaina Keuruulla Kisse yllätti ja vei kaikkien nenän edestä ROP-tittelin ja oli vielä ROP-veteraani. Fasu oli PN4 ja Nalakin sai ERIn. Yksilöarvostelussa tuomari ei kaikkiin kasvatteihimme hurmaantunut, mutta kasvattajaryhmän ylistys pani aivan punastuttamaan. Ryhmissä Kisse ja Ida pääsivät loistamaan! Ensimmäisenä Kisse otti ja voitti ryhmän, sen jälkeen se oli BIS2-veteraani ja lopuksi vielä koko näyttelyn BIS2! Kasvattajaryhmä oli taas BIS1.

Kiitokset taas Idalle ja Matulle, Petelle, Kirsille - sekä tietenkin Katalle - loistosijoituksista.

29.1.2008

Turussa Ikurin koiria oli jo vähän enemmän kuin Kajaanissa: viisi. Tulos oli varsin hieno: kaikki kasvattimme saivat ERIn ja voittivat luokkansa. Fox (Rex Novex) ja Fasu (Regina Nova) olivat nuorten luokan ykkösiä (Fasu lisäksi PN3 ja sai varacacibin sekä varasertin); Nala (Omnia Mea) ja Niki )Nota Bene) voittivat valioluokan (Niki oli ROP ja RYP3); Kisse (Kiss Me Kate) voitti veteraaniluokan, oli rodun paras veteraani ja VSP. Kasvattajaryhmämme oli kahdesta esitetystä ROP-ryhmä.

Hienoa päivässä oli lisäksi seurata Idan työskentelyä Kissen kanssa: alusta loppuun mallikasta handlausta!

5.1.2008

Vuosi alkoi Nikin (Nota Bene) osalta perinteisesti Kajaanista tammikuun 5. päivä Se oli siellä ROP ja RYP1. Eipä siis huonompi alku kennelillemme. Lisäksi Nikin kotijoukot saivat iloita ikiveteraani Nalansa ROP-veteraanisijoituksesta. Sunnuntaina Niki sijoittui vielä upeasti BIS2:ksi parhaana suomalaiskoirana.